Stołeczna delicja
Wadowice słyną z kremówek, Kraków z bajgli, Poznań z rogali, a my mamy Zygmuntówkę. Delicja w 2009 roku wygrała konkurs na warszawskie ciastko i zdetronizowało PRL-owską Wuzetkę. Plebiscyt organizowany był przez stołeczny ratusz oraz Cech Rzemiosł Spożywczych. Autorem zwycięskiego wypieku jest Witold Teledziński, właściciel cukierni Nova. Królewska nazwa Zygmuntówki została wyłoniona spośród propozycji nadesłanych przez internautów. A zatem jak wygląda nowe stołeczne ciastko ? Zygmuntówka składa się z foremki z ciasta migdałowego, musu czekoladowego, konfitury żurawinowej, bitej śmietany i korony z bezy. Zgodnie z regulaminem konkursy ku uciesze wszystkich cukierników zwycięzca musiał podzielić się recepturą ze wszystkimi i oddać prawa autorskie władzom miasta. Dzięki temu Zygmuntówka dostępna jest we wszystkich stołecznych cukierniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz